FullSizeRenderFES-blogi: Kuulumisia Vesiviisas-hankkeesta


Viestintäsparrausta ja Wikipediaa

Pitkään odotettu hanke Kohti Vesiviisasta kiertotaloutta on vihdoin käynnissä! Aloitimme ensimmäisen työviikkomme Maj ja Tor Nesslingin säätiön tarjoamalla, erittäin tehokkaalla viestintäsparrauksella Kaskas-median tiloissa Töölössä. Kaskas-median leidit Anniina Huhtala ja Enni Sahlman kertoivat meille pysäyttäviä esimerkkejä viestinnän voimasta.

Tärkeää tietoa on turha hukuttaa tieteellisen jargonin syövereihin, ja aloitimme päivän suomentamalla hankkeemme terminologiaa selkokielelle. Co-design vaihtui yhteissuunnitteluksi, mutta kiertotalouden määrittely muutamalla sanalla olikin sitten haastavampi juttu. Sen kirkastaminen olkoon yksi tavoitteemme tälle vuodelle!

Sparrauksessa suunnittelimme erilaisia tapoja viestiä ja tunnistimme tärkeimpiä kohderyhmimme. Käytännön toimenpiteinä sovimme, että alamme pitää Vesiviisas-hankkeesta blogipäiväkirjaa. Blogi käsittelee paitsi tutkimusta, myös vuorovaikutuksen etenemistä. Vuorovaikutus päättäjien, yksityissektorin ja virkamiehistön kanssa on erittäin tärkeä osa hanketta. Se on sekä merkittävä tulos että oma tutkimuskohteensa hankkeessa. Päiväkirjassa dokumentoimme, miten saamme vuorovaikutuksen tukemaan hanketta ja mitä opimme hyvistä ja huonoista kokemuksista.

Enni Sahlman vinkkasi, että Wikipediasta puuttuu suomenkielinen kiertotaloutta käsittelevä artikkeli. Vuorovaikutuksen ensimmäisenä askeleena päätimme perustaa kiertotaloudelle Wikipedia-sivun ja haastaa hankkeen muut osanottajat kuten Sitran, Demoksen, Ympäristötiedon foorumin ja aiheen parissa toimivat tutkijat jatkamaan sivua. Wikipedia-sivu löytyy täältä.

Kick-off 10.12.2015 

Sparraussession jälkeen jatkoimme töitä lounaalla Sogno-ravintolassa kulman takana. Suunnittelimme Vesiviisaan Kick-off -tilaisuutta, joka pidetään 10.12.2015 Teknologiateollisuus ry:n tiloissa (lisätietoja pian!). Mietimme parhaita osallistavia menetelmiä, joilla saisimme osallistujilta tarpeellista tietoa veden ja kiertotalouden kytköksistä, haasteista ja ratkaisuista. Vuorovaikutuksen tavoitteena on myös vakuuttaa osallistujat siitä, että heillä on aito mahdollisuus vaikuttaa hankkeeseen. 

Viikon mittaan loimme uusia yrityskontakteja VTT:n ennakointiseminaarissa ja FIBS ry:n Business and Biodiversity -konferenssissa. Fortum oli kiinnostunut vesivoiman roolista kiertotaloudessa ja siitä, miten energiantuotannon vesivaikutuksia mitataan. Rec Alkaline Oy puolestaan kierrättää alkaliparistojen sinkkiä ja mangaania ravinteiksi suomalaisille pelloille. Kutsuimme Fortumin ja Rec Alkalinen edustajat Vesiviisaan sidosryhmiksi ja Kick-off -tilaisuuteen.

Keskustelimme myös hankkeen ohjausryhmän jäsenen, Teknologiateollisuuden Jouni Lindin kanssa mahdollisuudesta osallistua heidän omaan kiertotalousseminaariinsa tammikuussa. Hankkeen tutkijat Sarianne Tikkanen, Jari Koskiaho ja Jani Salminen hoitivat yhteyksiä Kick off -tilaisuuden puhujiin, mm. Sitrasta ja Baltic Sea Action Group’sta (BSAG), suunnittelivat tutustumiskäynnin sisältöä ja aikataulua Säkylän Pyhäjärvelle ja mm. Honkajoki Oy:lle sekä jatkoivat tutkimusyhteisön luomista SYKEn kiertotaloustutkijoiden ja muiden hankkeiden kanssa.

Paljon saatiin tällä viikolla aikaan. Lisää seuraa heti ensi viikolla! Pidämme hankkeen kanssa koko päivän työpajan, jossa teemme hankkeelle vuorovaikutus- ja viestintäsuunnitelman. 

Teksti: Tanja Suni ja Iina Koskinen

Tämä sivusto käyttää evästeitä parhaan käyttäjäkokemuksen varmistamiseksi.
Ok